Blogger Backgrounds

Saturday, 8 December 2012

Allah Sayang Kita


Tinggal satu subjek je lagi untuk tamatkan exam akhir tahun. Masa-masa macam ni Hamizah, sahabatku diserang gastrik + high fever. Kukira ini ujian. Ya, itu istilah yang tepat untuk situasi ni.
Serious kami panik! Alahai, macam manalah rupa den masa tu.
Mana tak panik, every night mizah akan demam. About 2 weeks left before cuti sekolah makin kerap pula dia demam. Panas body temperature tu tak payah ceritalah kan, kalau goreng telur atas dahi dia, rasanya boleh garing.. haha (hiperbola)
Peranan kami, I mean Fathia and I terpaksa bertindak sebagai ala-ala doktor yang tak bertauliah untuk mizah sepanjang malam..
(no worries mizah, wonderwomen ada)
Ok dah, stop talking about mizah. Nanti tak pasal-pasal kena saman dengan dia.

To me, sickness adalah award. Whoaa..
(macam bagus saja bunyinya)
It's just my opinion. (jangan marah)
Tak ada kaitan dengan sesiapa sama ada yang masih hidup or yang telah meninggal dunia.
I assume sakit itu sebagai kifarah di atas segala dosa-dosa kita. Once kita sick, our sins akan gugur sekali selama mana kita sakit.
(berdasarkan apa yang saya ingat ketika dengar kuliah agama)
Apa pun, jangan pula sengaja cari penyakit. Elok-elok sihat walafiat, kita buat perkara-perkara yang memudaratkan our health.
(memang nak kena sekeh la tu kan)

Lagi 1, jangan salahkan Allah ya atas apa yang menimpa diri kamu. Cuba kita contohi Nabi Ayub a.s, walaupun sakit bertahun-tahun lamanya, he's never sigh or complain.
Instead, he raise his hand and pray semoga Allah beri kesembuhan. This is because, Allah yang datangkan illness itu maka Allah juga yang menyembuhkan.
وإذا مرضت فهو يشفين
"dan apabila engkau sakit maka Dia yang menyembuhkan" .
(take note)

Bila tak sihat, of course kena makan ubat right? Before that, baca doa ni.
(pendek je tu. mesti boleh hafal)

بسم الله الشافي
بسم الله الكافي
بسم الله المعافي
بسم الله الذي لا يضر مع اسمه شيء في الارض
ولا في السماء وهو السميع العليم

Dengan nama Allah tuhan yang menyembuhkan, Dengan nama Allah yang memberi kecukupan. Dengan nama Allah, tuhan yang memberi kesihatan, Dengan nama Allah tuhan yang tidak dapat dimudharatkan oleh sesuatu baik di bumi mahupun di langit, Dan Dialah yang maha mendengar lagi maha mengetahui

For those who intend to pay a visit for somebody who are not feeling well, you can recite this :-

أسأل الله العظيم رب العرش العظيم أن يعافيك ويشفيك

"Aku memohon kepada Allah yang Maha Agung Tuhan 'arsy yang agung semoga memberi kesejahteraan kepada engkau dan menyembuhkan engkau."

 Mana tahu terlupa ke untuk bawa buah tangan, dengan mendoakan kesejahteraan untuk saudara/i yang sakit tu pun dah memadai. And I think it is more convenient.

So, bolehlah diamalkan from now on. Doa dulu baru makan ubat.
Biiznillah, semuanya akan baik-baik saja.
Ingat, kebergantungan kepada Allah itu penting ! :)




0 comments:

Post a Comment

>b:include data='post' name='comment-form'/>