Blogger Backgrounds

Tuesday, 28 February 2012

a good friend of mine

'-' mourning '-'
Woah, what a cliche starting !

Since I've involved in debate, so mungkin gaya bahasa untuk post kali ini truly contrary to my real character.
Please don't be shocked or vomited.

Hurm, no need to make a long preamble. Let me just straight forward.

But, macam mana nak mulakan ni?? Speechless tiba-tiba. Nak create ayat ni lebih susah daripada menjawab soalan PMR tau.

Okay, okay. Syyhh !
Crash ajelah.

Just assume this as a letter from me to Faiz.

Faiz, CONGRATES !
I don't care whether kau read or tak entri aku yang merepek, meraban, merapu, meracau ni. Kalau kau tak baca, lagi aku suka. Tak adalah aku awkward or clumsy bila meet kau nanti. Confirm kau puzzling kan? Aku lagi pelik sebenarnya.

Ehem,., ---> kejap ! ambil feel ~_~

Nearly 10 years of age our friendship.
Eventhough, our friendship dilanda ribut tsunami ke-2 last year but thanks to Allah because eventually friendship kita kembali menjadi crystal clear. Better than the previous.
Walaupun orang syok dok kata kita ada affair, I don't mind about all those assumptions. As long as we still care about the limits in friendship.

Oh ya, I am wondering siapa yang akan hold barang-barang kau yang menimbun tu after this. Curious !
Kau cakap dekat aku, one of your doormates nephew MB Negeri Sembilan right?
Habislah kau kena dengar arahan dia everyday, kena buli and ragging dengan senior.
Haha, aiyokk !!
*ok, joke*

I wish you the best of luck. You have to get used with the new place, new environment and everything new.
If aku dapat sambung belajar Bahasa Arab, I'll teach you. InsyaAllah. Don't forget our mission. :)

We used to discuss together all this while. What about after this?
Bahas? Hoyeah..


our debate team. only got one picture from Faiz. he's busy packing up his belongings. treasure ! it looks natural to me. terasa rendah berdiri sebelah kau.

The end. You know what, aku tak pernah create something yang weird macam ni tau. You should be proud of me sebab aku try susun ayat lain daripada yang lain kali ni even a little bit messy. As you know, aku tak pandai menyusun patah kata dari dulu lagi macam cikgu Syed. 

SELAMAT MENEMPUH DUNIA BARU. 

Jumpa time cuti sekolah nanti. Jangan lupa kem motivasi tu. Keep in touch. Daa . . . .

Monday, 27 February 2012

Demonstration Is Not A Good Solution

Kejayaan bermula daripada kegagalan. Allah is testing us. Our effort and our patience.
Be optimistic ! Allah Maha Adil.
I believe all that. No doubt.

We've no right to judge others. So, just leave everything to Allah. He's The All Knowing.
Well pleased ! Bak kata my schoolmates, CHILL lah.

Forgiveness brings tranquility. Peace without war.

Sunday, 26 February 2012

Tomorrow

Tomorrow is the day.
Hurm, sempat lagi buat post kan?
Never mind, sekadar untuk menghiburkan hati yang gundah-gulana.
Fulamak ayat ! Sejak bila Teha jadi minah bunga ni? ~_~
Out of mind.

Okay, okay. Back to our main topic. I hope everything will going pretty well.
Do support us.
SMK Jelai (F) boleh !

We're not putting an expectation as high as Mount Everest. Just trying to take part and gain something new in our life that we called EXPERIENCE.

Ganbatte Kudasai !

Tuesday, 7 February 2012

Farewell Ahmadians

Okay, yesterday I promised nak update sambungan program UMATS dekat Maahad Ahmadi kan?
I am really sure that all of you are wondering what is meant by UMATS?
UMATS is an abbreviation for "Untukmu Anak Tersayang". Sounds interesting right?
Memang menarik !

Today is the last day. Time passed rapidly. 
So, aktiviti pada hari ini ( sedikit sebanyak yang saya ingat ) :-
  •   Sumpahan 7
  •  Isi mind-map pengurusan diri
  •  Kenali cara belajar anda
  •  Berforum with ahli panel yang sudah tersedia hebat such as Ustaz Dol Hamid, my principal's son also known as DR. Mohsein, Imam Muda Fattah, UP Fizah, Kak Soleha, Ustazah Ainon and wakil from Ahmadians, Kak Hanan. Handled by Pakcu Mie @ Cikgu Norazmi. 



What a fantastic forum !


Hew~~ Siapkah itu? Suka hati aje kan berdiri dekat depan tu? c: 
 Unforgettable memories there :-
  1. Mengenali mujahidah-mujahidah Maahad.
  2.  Seeing their perplexed reaction when I told them I am a 16-year-old student.
  3. Sharing a lot of stories with them.
  4. Pelajar lelaki form 5 called me "Kakak" when I helped them solving the tasks given. 
  5. Pak Dol, asked me whether Teha USTAZAH ke? *Alamak !
Rasa macam nak gelak guling-guling time tu. But terpaksa disimpan kemas.
Impossible mereka tak dengar my principal introduced me to them yesterday. 
As I reached home, I asked my mom, am I really look like a Religious Teacher? 
My mom agreed with that statement. She said, I deserved it.
Howah, terdiam !


Huish, teramatlah shy, shy cat ! 
*Eh, ada ke macam tu? 
Fifah, how could you hiding behind your mom's handbag?
Leave me alone
Majlis penutupan :-


Ayahanda, we met again ! :)
This time lah, Ustaz Zul mentioned about me in front of the students. I was standing at the back.
Bayangkan, talking with Kak Soleha when everyone berpaling ke belakang menandakan ketidakpercayaan mereka that I'm a FORM 4 student ! Mana-mana yang called me KAKAK tu jadi segan sendiri ! Siapa suruh tak dengar betul-betul semalam. Kan dah silap..


---> Find me there 


Setiap pertemuan pasti ada perpisahan. 
Love this part ! Masing-masing berpusu-pusu bersalaman dan hugging. 
Sempat menitipkan pesan buat adik-adik. Be brave and bijak ambil peluang. 
Improve the self-confidence level !
You can do it.  
ANDA ADALAH APA YANG ANDA FIKIRKAN.

Last but not least, I'm grateful for having such a precious days with all of you. Priceless experience. Special thanks to Cikgu Kamarulzaman for inviting me to join this programme. 
Jumpa lagi nanti Ahmadians. :)

Monday, 6 February 2012

Maahad Ahmadi

Assalamualaikum . . . .

Tonight, terasa girang untuk mencoretkan something new that occurred in my life. Menjejakkan kaki ke Maahad Ahmadi, Gemencheh adalah sesuatu yang seakan jauh sekali for me to hold onto. 
Pertama kali drop by dekat situ pun just untuk hantar food dekat my cousin. Itu pun entah berapa tahun yang lepas, and now dah jadi ustaz pun dekat Sabah.  !

It was my first and last. Thereafter, I never install chimera to come over that school again.
And now, berpeluang untuk menjejakkan kaki ke Maahad for the second time ! Rasa macam daydreaming kot tadi. Luckily ada Kak Soleha. So, taklah janggal sangat ! Acting ala-ala ustazah with the long veil. Howah, thanks Kak Soleha ! <3

Extremely shy when sesi taaruf. Standing in public. In front of the 500 students. Girls and boys !




Look at these pictures ! Amazing right? I've no idea daripada mana datangnya kekuatan untuk berhadapan dengan semua pelajar-pelajar ni. Blushing habis!










Banyak tak bahan reference aktivitinya? Sweating~~~


Kak Soleha + Kak Fizah sedang sibuk berbual. Tak mau mencelah, just snapping yang mampu  dibuat. Peace kak ! ^_-


I love this ! Thanks Pak Man @ My Principal. Bahagia tak? ^_^


My 'askariyat', ramai kan? But seronok ! We had fun and joy together !
Sayang kamu semua !


Woman that I adored of ! Kak Chik, also known as Ustazah Ainon. 
Wonderful and superb woman.

Seriously, tak pernah terfikir untuk involved dengan semua ni. Memimpin satu kelompok usrah seramai 28 orang seorang diri adalah satu perkara yang sangat baru bagi Teha. Try praktikkan apa yang Teha belajar and based on my knowledge. 

Bertuah kerana dapat lead kumpulan usrah yang friendly, cheerful and brave dalam menonjolkan diri. Assisted by ketua pelajar muslimat sekali. Bonus for me. I owed you Kak Ummu. The rest too :)

Hope semuanya berjalan dengan lebih lancar esok. InsyaAllah.
The end for this time, nantikan sambungannya esok ! Ilal liqo' !

Sunday, 5 February 2012

Kem Smart Solat Siri 2

I involved as one of the facilitators again. But this time we have to guide all girls in lower form, that's mean form 1 until form 3.

Need high level of patience ! Frankly speaking, a little bit complicated handle pelajar perempuan berbanding dengan pelajar lelaki. More challenging ! Jangan fikir menguruskan kaum sejenis tu senang. Macam-macam ragam. Boleh migraine !


Venue : In 5 USM class. Why buat dekat kelas? 
Reason : Pathway to hall gelap !
Almaklumlah, girls ! Keadaan boleh jadi kecoh ! Takut nampak something horror lah bagai.
Screaming here and there ! Susah pula nak tenangkan keadaan. 
Which one is me? Find, find, find !


Kak Soleha ! My adviser. She always said SABAR, SABAR, SABAR ! :)


Kak Zahidah oh Kak Zahidah ! Fasi yang didatangkan khas dari SMKA Pedas !
We compete satu sama lain. Kak, team Teha MENANG ! hoho

You know what, adik-adik yang saya guide tu takut dengan saya. Rasa macam nak gelak guling-guling time tu. Saya started noticed when saya panggil one of them and she just keep silent berhadapan dengan saya. I asked her,
"Why macam takut aje dengan akak? Akak garang ke?"
Adik tu angguk ! 
Wohoo~~ Sahlah

Okay, it's not that saya garang, just FIRM and STRICT ! No compromise!

Don't misunderstand, Teha still berlawak jenaka lagi. Tak bertukar pun jadi HULK ! Adik-adik tu pun faham why I am acting so. Akhir slot, masing-masing apologized to each other.
Sejuk hati bila mereka shook my hands.
Wah, touched !

Oh ya, saya berniat nak bagi kamu watch 1 video ni. But uploading lama lah. So, takda rezeki. So sorry.
I think, that's all for today. See you next time :)