Blogger Backgrounds

Monday, 17 February 2014

confusion


 

Just now, suddenly tergerak hati untuk dig back segala entries terdahulu. Mana tahu terimbau kembali zaman kanak-kanak riang yang biasanya orang gelarkan 'budak baru nak up'.
 ( Apa punya bahasa daa.. By the way, kanak-kanak ke awok? )
It seemed macam takde kerja, tetapi percayalah I discovered sesuatu yang boleh menimbulkan kekeliruan di benak tuan punya blog ini
( that's means me la kan? who else.. )

I don't have any idea whether I should be thankful to this kind of medium which became our liaison field for the first time. I wish I have the strength to do so...

Agaknya benarlah hipotesis yang dicipta sendiri mengatakan the longer the introductory period, the more questions arise. Hypothesis accepted ! Rasanya tak salah kalau relate dengan kata-kata penuh hikmah Imam Syafie :
" Semakin aku belajar, semakin terserlah kejahilanku "
That's what happened to me.

Mungkin ada baiknya jika tidak mengenali langsung andai terus-terusan berada di pertengahan in between reality and fantasy yang kita sendiri can't confirm the authenticity. Refrain as precaution.

p/s : Kadang-kadang sesuatu nukilan yang dilakarkan tidak memerlukan pemahaman orang lain. It's enough for the writer to acquire satisfaction. After all, I don't aspire to be an author. Take note.

Saturday, 15 February 2014

kinda new


Setelah sekian lama, baru sekarang berpeluang menggerak-gerakkan jari di papan kekunci sambil dok memikir apa yang patut diterjemahkan di ruangan 'new post'. Melepaskan gian menulis mungkin. Mungkin juga mengasah mind to prevent rusting. Kalau disuruh menulis secara handwriting, entah bagaimana rupanya. Agaknya boleh dikategorikan seperti cakar ayam. Inilah padahnya apabila cuti yang panjang digunakan dengan 'sepenuh-penuhnya'.

Tatkala rakan sebaya yang lain ada yang sedang menjalani latihan PLKN, bekerja sambilan, there's a young 'nanny' is battling like a ninja taking care of two babies at home. To deal with the two kids, I have to prepare maximum patience daily. I have to learn effective ways to attract their attention to make them sit still and feed them calmly, bath them, and for short the chores that mums usually do for their children are all on my shoulder now. People here would say, 'practical as a future mom-to-be'. Oh really? Far away to go.

Nevertheless, so far so good. I had a lot of fun and joy being around them. I feel bliss. But sadly, my career as a 'part-time nanny' would end at the end of this month because for who knows I have to go back to my home sweet home earlier than I expected.

p/s :
Walaupun baru setahun jagung memegang jawatan sebagai 'nanny yang berwibawa'
( ceewahhhh ).....
Here are some words of advice for me myself and bakal-bakal ibu out there. It's not easy as ABC to be a mother like our existing mother. No doubt, they are the best mother ever. Perhaps, I can conclude from my personal experiences and observations that we have to get ready physically and mentally plus at least have some sort of basic knowledge on how to handle and raise our child well. Tak salah untuk bersiap-siaga. Jadi, bila tiba saatnya, tak adalah menggelabah or sampai tak tahu what to do. Mudah-mudahan. Wallahua'lam..


 زارا عليشا و احمد يوسف