Blogger Backgrounds

Monday, 31 December 2012

reluctant



Haiya, haiya.

Rumah kata pergi, hostel kata mari.

Don't fret ! Jihad fisabilillah provides us a large reward in the future.
Jadi, lapang-lapangkanlah dada anda untuk menerima lessons for the next year.

p/s : Berpaut di katil dan dinding rumah.

Sunday, 30 December 2012

Haters


Dear haters,
Our lives is too short to waste time on HATING anyone.

Honestly, I'm trying my best to adopt the 2F.. FORGIVE AND FORGET. 
Ya, I know. I'm not that good.

I sincerely believe, it is not an offense if we have such an exalted intention :-
turn over a new leaf. 

p/s : I'm off. So sorry. Forgive for heaven.



Saturday, 29 December 2012

Repented


Now I know how it feel how hard my parents looked after me and nurtured me for about 16 years ago.
Awake during the night whenever I peed or whined, exchanging napkins and so on.
Seriously get into one's head.


Baby Zara the nocturnal one. She will replace an owl. haha
On the fifth day.

p/s :  1st experience changing Baby Zara's diaper. Super awesome. :)

Tuesday, 25 December 2012

another one


"Patah tumbuh, hilang berganti". 
Yeah, itu betul.
I just lost one of my cousins two days ago and now, I got the replacement.

Kita sedia maklum, sesuatu yang hilang bukan mudah dicari ganti. Kalau ada pun, tentu tak sama seperti yang lama.
Percayalah, semua itu takdir yang mustahil untuk kita menentangnya. Kita sudah diberi peluang untuk singgah sebentar di muka bumi ini pun dikira beruntung.

Today, 25th December 2012 at 7.30 a.m, a baby girl with such a dainty face was born to say hello to the entire world.
Whoaa, I'm glad to hear this.

Enticing name, of course. Zara Alisha.


Namanya seindah wajah.
Hurry up baby zara.. come home. I'm eager to meet you. Impatiently waiting for you.
May you will grow up well and healthy.

Oh ya, congratulation to your parents. :)

Friday, 14 December 2012

hanyalah 1


bukan 1 Malaysia..


Sebelum isi hati kita dengan segala benda yang lain, pahat dulu kukuh-kukuh asma Allah di tempat yang paling tinggi di dalam hati.

Yakin !

two stooges


Testing, testing..

Flashback memory ke standard 6 (2008).

Senior tuuuu....
Err, senior sekolah rendah je kot. tapi eksyennya bukan main. (kita cool)
(kalau dekat smka pedas, orang panggil 'naik sheikh')
Starting to break the school rules.
Faham-faham jela macam mana.
(okay, tu bukan main point)

Nak mention lah nama sekolah rendah yang banyak menyimpan khazanah kenangan silam tu. Whoaa
SK JELAI 2 (F). 

Dekat sekolah tu, segala-galanya bermula, di mana I was trained to be a leader. Praise be to Allah, ilmu yang tak seberapa tu boleh diguna bila waktu-waktu darurat. Even ada banyak kelompangan
*ada juga macam tu ya*

Nak kongsi 1 advice from my teacher boleh?

Cikgu jamilah said, "satu je cikgu nak pesan bila dah berjaya jgn lupa diri dan selalu ingat allah..ok.."
(bulat-bulat copy kata-kata cikgu in chat sebaik sahaja dapat result PMR last year. Tak ada unsur tokok tambah)

Kukuh lagi dalam mind. See, cikgu-cikgu dekat sana memang tak pernah lekang dengan nasihat. Trust me.
(misal kata saya lupa nasihat cikgu, dialu-alukan untuk sekeh kepala saya. This is because manusia sering lupa)

Masa dekat sekolah rendah dulu, juniors memang suka peep kakak-kakak dan abang-abang  senior.
I know it because ada pengalaman. hehe
Tapi hanya kenal wajah je, nama lupa. (boleh pula kan?) gossiping among themselves.

Bila orang tanya siapa, haa mulalah membayangkan rupa.
"Alaa... kakak yang kurus-kurus yang putih-putih yang tu yang ni, takkan tak kenal"
(dengan innocent faces mereka bercerita)

Walaupun dah lama tinggalkan zaman tu, tapi masih ramai juniors yang boleh recognize me bila jumpa dekat mana-mana. Alhamdulillah, most of them masih boleh recognize kita yang 'tiny' ni. truly touched !

Contoh yang paling dekat, Haziqah and Faiz. Kalau tak silap, when I was in standard 6 mereka berada di darjah 3. Tak sangka mereka dengan 'peramah' nya menegur.


And now, kami rapat ! They are like little brother and sister to me. Belajar di sekolah yang berlainan tak pernah jadi penghalang antara kami untuk berkongsi cerita. Jangan tak tahu, both of them memang nakal.
Always bersekongkol untuk mengenakan orang. Tapi sorrylah budak kecik, I know your tactics.
Tak pernah menjadi. :)

Gurau senda menyerikan ukhuwah yang terjalin.
Lagi 1, sesiapa yang nak cari jodoh bolehlah contact mereka ni sebab mereka memang handal kalau bab 'match-matching' kan orang. Jaguh kampung !

How we can cope to one another?
Sifat kebudak-budakan tak pernah hilang. ada saja benda yang agak pelik yang mereka buat.
Tapi di situ terletak kelucuannya.

Sabda Rasulullah s.a.w :

Tidak beriman seseorang daripada kamu sehingga dia menyayangi saudaranya seperti mana dia menyayangi diri sendiri.

(hadis riwayat Anas bin Malik)

Menjaga hubungan persaudaraan itu wajib. InsyaAllah, jauh mana pun merantau takkan lupa punyalah orang yang kita kenal kalau kita terapkan dalam diri 'bertemu dan berpisah kerana Allah S.W.T'. Golongan seperti ini yang akan dinaungi arasy di akhirat kelak.

Proses ukhuwah :

Ta'aruf - Saling mengenal

Tafahum - Saling memahami

Ta'awun - Saling menolong

Takaful - Saling menanggung

Ithar - Mendahulukan orang lain daripada diri sendiri.

p/s : Ukhuwah yang manis tidak akan dapat digapai tanpa usaha. Tak cukuplah ukhuwah itu dengan hanya bertegur 'hi-hi dan bye-bye'.
Tetapi ukhuwah yang sebenar adalah dengan melahirkan kesatuan dan menenangkan hati. Apabila persaudaraan yang dihulur bukan kerana-Nya, percayalah, kita akan kalah dengan ujian dan berpecah jua akhirnya.


Tuesday, 11 December 2012

الصلاة عمود الدين


Warning :-


As we all know, prayer is compulsory right? For sure muslimin dan muslimat sekalian tahu.
(ayat sastera tu)
Ada yang tak tahu? Meh sini nak tarik sikit telinga tu.

I'm wondering, what should we do to encourage people out there to perform prayer?
Tak perlu apa-apa imbuhan rasanya because Allah dah janjikan pahala.

I once asked one of the counselor in my school, "Is it difficult to deal with people and influence them to change into better?"

"It is a challenge for us and actually to preach among our own family members is more difficult than the crowd", she said.

Yes, I agree with the statement. Sesiapa yang ambil course guidance and counselling tu tahu kot apa sebabnya. So, tanyalah mereka. Mereka lebih arif.

So, please perform our obligations as a muslim. Hanya 5 kali sehari bukan 50 kali seperti mula-mula diperintahkan Allah dulu. Dah diberi discount, takkan taknak? Rasanya kalau ada cheap sale dekat mall, kita excited nak pergi. Why don't kita apply semua tu dalam solat kita?

p/s :- We live for twice. Di dunia dan di akhirat. Kalau tak ada amal kebaikan yang dibawa untuk ke akhirat, macam mana nak jejak syurga Allah? Dalam mimpi jela, tu pun kalau boleh.

* I'm not a religious teacher. I'm just aware of tugas kita sesama Islam. Exhort one another to the truth. Exhort one another to the patience.
I'm done, you?

Monday, 10 December 2012

tiada lama, tiada baru


Retronya title. Yeah, certainly.

Ada betulnya ayat tu. Kalau benda yang lama-lama tak wujud, absolutely tak ada yang akan di'upgrade'.
Orang kata, up to date ..

Same goes to human too. Let's imagine if we've no parents? Tentu punya tak ada peluang menjengah bumi Allah ni.

For students, sometimes pindah tempat belajar. Kan kan? As example, me myself.
From SMK Jelai (F), berhijrah pula ke SMKA Pedas.

No matter what, I'm proud to be part of the both schools. I'm still the same. Nothing's change. Siapa kata kalau kita transfer ke tempat baru, kita akan lupa sahabat lama? Tak mau jenguk sekolah lama? Dah tak ingat nak bertegur sapa dengan orang kampung? Atau dengan erti kata lain,
"put on lofty airs." 
Ops, I'm afraid you're wrong.

Ada juga jenis manusia yang bila dengar je yang kita ni student sekolah agama terus berkerut-kerut mukanya.
Fobia betul !

"Pegilah jumpa kawan kamu tu."

"Err, taknak lah. Dia tu pakai tudung labuh. Mana nak berkawan dengan kita ni. 
Lagipun, malulah dengan dia. "

Eh, hello...! Itu bukan alasan untuk bina jurang dalam sesuatu hubungan, especially friendship. Jangan set mind kita macam tu sehingga wujud pemikiran yang jumud.

Truth to be told, of course former school lebih dekat di hati. (warga pedas, jangan marah naa)
Tak percaya? I'll prove it.
Take time to click this, http://ubksmkjf.blogspot.com/

I just found this. If I'm not mistaken, ini masa forum perkongsian pintar for PMR candidates 2012. For instant, kira macam bagi guideline in leading them to the victory in PMR. Whoaa..
gempak je bunyinya kan.
Kami pun hentam sajalah labu......


Gathered for the last time before each of us move to our new school. 
Konon-konon jadi ahli panel la tu. 
Faiz jawab soalan cepumas. Aiyok !



Counselor in charge, Tn. Hj. Aminuddin Hamat Hambali. 
Cikgu Amin for short. ;)
Thank you for inviting us.

Only Allah knows how much this school means to me

p/s : Either before or after, I'm not a cocky person. Do talk to me. Then, you will receive a good response from me. InshaAllah.

Saturday, 8 December 2012

Allah Sayang Kita


Tinggal satu subjek je lagi untuk tamatkan exam akhir tahun. Masa-masa macam ni Hamizah, sahabatku diserang gastrik + high fever. Kukira ini ujian. Ya, itu istilah yang tepat untuk situasi ni.
Serious kami panik! Alahai, macam manalah rupa den masa tu.
Mana tak panik, every night mizah akan demam. About 2 weeks left before cuti sekolah makin kerap pula dia demam. Panas body temperature tu tak payah ceritalah kan, kalau goreng telur atas dahi dia, rasanya boleh garing.. haha (hiperbola)
Peranan kami, I mean Fathia and I terpaksa bertindak sebagai ala-ala doktor yang tak bertauliah untuk mizah sepanjang malam..
(no worries mizah, wonderwomen ada)
Ok dah, stop talking about mizah. Nanti tak pasal-pasal kena saman dengan dia.

To me, sickness adalah award. Whoaa..
(macam bagus saja bunyinya)
It's just my opinion. (jangan marah)
Tak ada kaitan dengan sesiapa sama ada yang masih hidup or yang telah meninggal dunia.
I assume sakit itu sebagai kifarah di atas segala dosa-dosa kita. Once kita sick, our sins akan gugur sekali selama mana kita sakit.
(berdasarkan apa yang saya ingat ketika dengar kuliah agama)
Apa pun, jangan pula sengaja cari penyakit. Elok-elok sihat walafiat, kita buat perkara-perkara yang memudaratkan our health.
(memang nak kena sekeh la tu kan)

Lagi 1, jangan salahkan Allah ya atas apa yang menimpa diri kamu. Cuba kita contohi Nabi Ayub a.s, walaupun sakit bertahun-tahun lamanya, he's never sigh or complain.
Instead, he raise his hand and pray semoga Allah beri kesembuhan. This is because, Allah yang datangkan illness itu maka Allah juga yang menyembuhkan.
وإذا مرضت فهو يشفين
"dan apabila engkau sakit maka Dia yang menyembuhkan" .
(take note)

Bila tak sihat, of course kena makan ubat right? Before that, baca doa ni.
(pendek je tu. mesti boleh hafal)

بسم الله الشافي
بسم الله الكافي
بسم الله المعافي
بسم الله الذي لا يضر مع اسمه شيء في الارض
ولا في السماء وهو السميع العليم

Dengan nama Allah tuhan yang menyembuhkan, Dengan nama Allah yang memberi kecukupan. Dengan nama Allah, tuhan yang memberi kesihatan, Dengan nama Allah tuhan yang tidak dapat dimudharatkan oleh sesuatu baik di bumi mahupun di langit, Dan Dialah yang maha mendengar lagi maha mengetahui

For those who intend to pay a visit for somebody who are not feeling well, you can recite this :-

أسأل الله العظيم رب العرش العظيم أن يعافيك ويشفيك

"Aku memohon kepada Allah yang Maha Agung Tuhan 'arsy yang agung semoga memberi kesejahteraan kepada engkau dan menyembuhkan engkau."

 Mana tahu terlupa ke untuk bawa buah tangan, dengan mendoakan kesejahteraan untuk saudara/i yang sakit tu pun dah memadai. And I think it is more convenient.

So, bolehlah diamalkan from now on. Doa dulu baru makan ubat.
Biiznillah, semuanya akan baik-baik saja.
Ingat, kebergantungan kepada Allah itu penting ! :)




I believe


Friday, 7 December 2012

appreciation



'Thank You' !
Only a short sentence.
Haih, susahnya nak ucapkan kan?
Shy? Oh, it is not a good answer. But it can't be denied,
sometimes reason tulah yang selalu diguna pakai.
Me too, tak terkecuali.

We need to change it.
Express the word with our own way.

I would like to thank my parents for bringing me up until I'm already 16.
For everything they have sacrificed.
Countless and I couldn't repay them even I'll be given thousands of years to live.
I'm sorry for all my wrongdoings.

It's such a loss for those who don't know how to cherish their loved ones.


Tuesday, 4 December 2012

time is over


It is time to return what has been
borrowed.  

We have to abide by it, they're not belong to us.
And now, this is yours. 
 

Sunday, 2 December 2012

madah pujangga tajam menikam


I love to read, then collect the books. I also got a few book shelves khusus for my books. Any kind of genres, semua boleh. Tapi, bahan bacaan seperti ini yang menjadi pilihan :-
  • Muslim Teens
  • Gen-Q
  • Kembara Ustaz
  • Asuh 
  • ماهر
Hmm, cukuplah tu. Jenuh nak menaip semua. Itu sebahagiannya. (Ops, keluaran bulan lepas tak beli lagi.)
Actually bukan itu agenda utama. Sekadar muqaddimah. Title di atas ada sangkut-paut dengan content yang terkandung in this book,
(sebenarnya Komik Islamik.. my favourite ni. pun bolehhh). Check it out !


5  PERKARA YANG DIBANGGAKAN TETAPI...
ADUHAI LUCUNYA MANUSIA...

Cerita 1 :-

Si Ibu : Masya-Allah! Kak Long! Pergi ofis pun nak pakai solek tebal-tebal. Kau nak tayang kat siapa ni?

Si Anak : Maafkan saya mak. Saya nak bersihkanlah ni.

moral ---> Berbangga dengan solekan yang tebal berinci-inci sepanjang hari- lalu wudhuknya bagaimana??


Cerita 2 :- Dihadapan rumah

Teman lelaki : Sayang... Bulan depan kita kahwin ye...

Teman wanita : Berapa banyak bulan depan daa...

Ibu : Wah ! Usung anak aku ke sana ke mari, macam takde mak bapak je. Perangai cam tuttt !
(maaf, terlalu sensitif untuk ditaip, faham-faham sajalah macam apa)

moral ---> Berbangga dengan kekasih yang diusung ke sana ke mari- lalu bila nak nikahnya?


Cerita 3 :-

Lelaki 1 : Kau tau tak, Halim. Semenjak aku beli kereta 'SPORT' ni, aku dah bawa satu Malaysia tau!

Lelaki 2 :- Kau dah bawa ke masjid ke?

moral ---> Berbangga dengan kereta mewah yang mahal- lalu bila nak dibawa ke masjid?


Cerita 4 :- Si isteri memakai skirt pendek dan berbaju sendat.

Lelaki A : Kau tengok bini aku tu, seksi kan? Anak dah tiga orang masih 'bergetah' lagi kan? Kalau masuk MISS UNIVERSE, boleh menang ni.

Lelaki B : Memang seksi, tapi kalau tak tutup aurat buat apa!

moral---> Berbangga dengan isteri yang cantik lagi seksi- lalu bila mahu menutup auratnya?


Cerita 5 :- 

Si Suami : Sayang, ni lah hasil jualan barang kat kedai kita. Esok abang masukkan dalam bank dua ribu. Lebihnya untuk sayang seribu. Sewa rumah, bil letrik, air... mm.. apa lagi ye?

Si Isteri : Err.. untuk anak-anak yatim takde ke bang??

moral ---> Berbangga dengan simpanan menimbun di pelbagai bank- lalu mana infaq dan sedekahnya?


Haa.. persoalannya di sini, pernah tak kita berdepan dengan sketsa macam ni? 
Yeah.. probably.
Faham tak apa yang cuba disampaikan? If tak faham, bacalah 2-3 kali. InsyaAllah diberi kefahaman yang baik. Sedangkan Nabi Muhammad s.a.w pun kena ulang sampai 3 kali wahyu pertama dalam surah al-alaq tu baru dapat ingat, takkan kita tak boleh? Come on.
Minta maaf kalau ada yang terasa. Ini hanya perkongsian. Sama-sama kita buat reflection ke atas diri sendiri.
Untuk lebih detail, belilah komik tu. 5 ringgit je. Tak rugi. Sesuai untuk semua peringkat umur. Dapatkan poster di bawah for free.
(amboi, promote ke ape ni?)