Blogger Backgrounds

Tuesday, 29 April 2014

a tiny contribution for ummah


Sebelum melangkah ke mana-mana, dengan saki baki cuti yang ada, rasa terpanggil untuk membantu adik-adik di SMK Jelai (F) untuk lebih dekat dengan bahasa al-Quran juga bahasa Syurga iaitu Bahasa Arab. Seandainya mereka tahu betapa indahnya bahasa Nabi s.a.w tersebut, mungkin tiada lagi kedengaran keluhan bahawa
"Bahasa Arab susah lagi memeningkan". It would be nice if I could change their mind set towards this language. Allahumma aamiin.

Pada awalnya, terdetik rasa gemuruh dalam diri untuk melaksanakan amanah yang diberi. Antara persoalan yang sering berlegar-legar dalam benak fikiran, "Boleh ke mereka semua memahami apa yang cuba aku sampaikan? Boleh ke aku berkongsi ilmu dengan baik? Bagaimana penerimaan mereka?"

But all those things vanished in a blink of eyes when I first step in the computer lab. Seeing their warm smiles and greet, I didn't feel butterflies in my stomach anymore. Miracle. Yeah. I just love that feeling. Dibantu oleh barisan fasilitator-fasilitator yang cemerlang Bahasa Arab mereka dalam PMR yang lalu.

And last week, Allah uji keupayaan dengan mengaturkan Ustaz menguruskan hal yang lebih penting, 
(his brother-in-law passed away. innalillahiwainnailaihirojiun.)
The other facilitators and a number of students participated in Choral Speaking Competition on the same day.
Leaving me alone there managing the students. Silent. 

Allah sebaik-baik perancang. He sent Kak Rahimah at the right time. Azlin and Akmal also came and lent me their hands. Alhamdulillah. 
We handled the students with our own ways. Kami laksanakan setiap perkara yang Ustaz arahkan and mission accomplished ! :)


Adik-adikku, inshaAllah boleh ! ;)


Dengan penuh bersemangat dan dedikasi, 'kakak' menerangkan "اسماء الإشارة".
ceh, ceh, ceh.....



Azlin, teşekkür ederim !
(teşekkür ederim means thank you in Turkish)


Akmal, merci !
(merci means thank you in France)


Kak Rahimah, danke ! 
(danke means thank you in Germany)


Lastly, thank you to myself. haha. boastful

p/s : I've learnt a lot there, especially how to build patience. Seriously, to me teaching helps us to control our temper in check. It's normal if they keep walking around and being talkative. (Boys usually.) 
As long as they had completed the tasks given and made it correctly. Commit mistakes at a few questions is not a big deal.
I'm not going to punish. :D
I may not have a lot of money to donate, but I do have a strong energy to devote.
Being rich isn't about how much you have, but how much you can give.

>Thank you Haida for the pictures<


Sunday, 6 April 2014

odd presumption



Bonjour...
*wah, kelass kau Maria speaking France*
Tapi maaflah, baru belajar basic France. So far, itu jela antara greetings yang pelajar permulaan like me tahu.
It's okay, step by step kan? Mana ada orang belajar terus pandai, take time juga. Lainlah kalau kita dikurniakan karamah seperti wali-wali Allah or Imam-imam besar seperti Imam as-Syafi'e, Imam al-Ghazali dan yang sewaktu dengannya.

Ok enough ! Mulanya nak tulis sikit, ini dah meleret-leret jadinya.

See, perkara sekecil itu pun boleh menimbulkan pelbagai persoalan mahupun perbahasan panjang. Sebenarnya tak perlu pun, tapi kita manusia yang suka menyulitkan sesuatu perkara. Contohnya, Islam itu mudah lagi memudahkan. Cuma manusia yang menjadikannya complicated.
*Ini kenyataan okay, bukan memandai-mandai buat kesimpulan. Jadi, jangan marah*

Nak contoh lagi senang,
Bila kita tengah dok syok berjalan-jalan tak kesahlah dekat mana pun, mall ke, night market ke, bookshop ke, suddenly terserempak dengan kawan-kawan sekolah. Definitely terkejut. Kalau tak banyak, sikit pun mesti ada rasa shock itu. *Jangan nak bohong kata takde.*
Almaklumlah, dah cuti agak lama, mestilah dalam tempoh tu tak bersua muka kan?
Then bila dah jumpa tu of course bersalaman and give them a hug kan?
(Ini biasanya perempuan lah. I know la because I'm also a girl. Normal bagi kami. Tapi kalau lelaki setakat shake hands jela berdasarkan my observation. Kawal emosi mungkin.)

Tapi tulah, bila ada yang lihat adegan sebegitu, ada yang kata "macam dah bertahun tak jumpa!"
Bila buat-buat tak nampak nanti, dikatakan snob or show off. Sabar jela~~
Haaa, persepsi seperti ini yang membantutkan dan mematikan niat orang lain untuk buat perkara yang baik.
(I'm not saying that all of us berfikiran seperti itu, but majoritinya YES, they are)

P/s : Sejak belajar di asrama, I have strived hard to display my affection towards my friends regardless through my expression or action. Dear girls, if you notice I seem to be excited like a kindergarten kid each time we meet, don't be surprised. I'm still in the process of learning to adapt with the new side of me. Ambil iktibar daripada kata-kata Haziqah dan Farhana yang mengatakan
"you're like a stone without feeling".
Tidak dinafikan, sometimes I also have the same thought as the people above, hati berkata-kata and it is uncontrollable. But from now on, why don't we stop the prejudiced thinking. Jom ubah sama-sama !

Saturday, 5 April 2014

obedient instead of defy



Allahu,
kalaulah kita tahu betapa besar dan banyak kelebihan yang akan diperolehi oleh seorang anak yang mentaati kedua ibubapanya, nescaya kita tidak akan sesekali berani untuk menderhakai mereka.

Meskipun ada kalanya ada pendapat dan kehendak kita yang bertentangan dengan fatwa hati mereka tapi percayalah, they know what we should do and don't.

Frequently I encounter this situation. Especially when my buddies ask me to have a day out with them. Nama pun students asrama, definitely rumah masing-masing jauh with each other. Berlainan dengan my former school, kami sekampung. Kalau nak jumpa reunion semula pun senang. Meet up dekat kedai abc Pakcik Wahab tu pun boleh. Tak jadi masalah.

Tapi masalahnya my acquaintances from
SMKA DATO' HAJI ABU HASSAN HAJI SAIL,
tak pula gitu. Kalau sekampung juga kan bagus.
Tak perlu susah-susah set venue yang paling tepat dan senang untuk buat gathering.
Searching for the most appropriate place to ease everyone to come.

And now, I have to deal with this again. Bila sampai this part, I'm so sorry girls. I can't join you all. My parents are too strict regarding this issue. According to them, this is the matter of life and safety. After all, I should consider their feelings and seek for their permissions. If they don't give their approval, there's nothing I can do except complying their order.

P/s : To be honest, of course I would feel sorrow. As a teenager, it will be a precious moment spending time with all of you. But to me, whatever it is parents come first. Kalau bukan sekarang pun, InshaAllah wa biiznillah kita pasti akan berkumpul sama-sama juga nanti. Kalau bukan di dunia, di syurga pasti.


Genuine friendship will last forever.

احبكن الى الابد