Blogger Backgrounds

Sunday, 6 April 2014

odd presumption



Bonjour...
*wah, kelass kau Maria speaking France*
Tapi maaflah, baru belajar basic France. So far, itu jela antara greetings yang pelajar permulaan like me tahu.
It's okay, step by step kan? Mana ada orang belajar terus pandai, take time juga. Lainlah kalau kita dikurniakan karamah seperti wali-wali Allah or Imam-imam besar seperti Imam as-Syafi'e, Imam al-Ghazali dan yang sewaktu dengannya.

Ok enough ! Mulanya nak tulis sikit, ini dah meleret-leret jadinya.

See, perkara sekecil itu pun boleh menimbulkan pelbagai persoalan mahupun perbahasan panjang. Sebenarnya tak perlu pun, tapi kita manusia yang suka menyulitkan sesuatu perkara. Contohnya, Islam itu mudah lagi memudahkan. Cuma manusia yang menjadikannya complicated.
*Ini kenyataan okay, bukan memandai-mandai buat kesimpulan. Jadi, jangan marah*

Nak contoh lagi senang,
Bila kita tengah dok syok berjalan-jalan tak kesahlah dekat mana pun, mall ke, night market ke, bookshop ke, suddenly terserempak dengan kawan-kawan sekolah. Definitely terkejut. Kalau tak banyak, sikit pun mesti ada rasa shock itu. *Jangan nak bohong kata takde.*
Almaklumlah, dah cuti agak lama, mestilah dalam tempoh tu tak bersua muka kan?
Then bila dah jumpa tu of course bersalaman and give them a hug kan?
(Ini biasanya perempuan lah. I know la because I'm also a girl. Normal bagi kami. Tapi kalau lelaki setakat shake hands jela berdasarkan my observation. Kawal emosi mungkin.)

Tapi tulah, bila ada yang lihat adegan sebegitu, ada yang kata "macam dah bertahun tak jumpa!"
Bila buat-buat tak nampak nanti, dikatakan snob or show off. Sabar jela~~
Haaa, persepsi seperti ini yang membantutkan dan mematikan niat orang lain untuk buat perkara yang baik.
(I'm not saying that all of us berfikiran seperti itu, but majoritinya YES, they are)

P/s : Sejak belajar di asrama, I have strived hard to display my affection towards my friends regardless through my expression or action. Dear girls, if you notice I seem to be excited like a kindergarten kid each time we meet, don't be surprised. I'm still in the process of learning to adapt with the new side of me. Ambil iktibar daripada kata-kata Haziqah dan Farhana yang mengatakan
"you're like a stone without feeling".
Tidak dinafikan, sometimes I also have the same thought as the people above, hati berkata-kata and it is uncontrollable. But from now on, why don't we stop the prejudiced thinking. Jom ubah sama-sama !

0 comments:

Post a Comment

>b:include data='post' name='comment-form'/>